Gyvenu Jurbarke

Pagerbtas kun. Motiejaus Strijkovskio atminimas

Ruslanas BARANAUSKAS, istorikas

Šiandien, spalio 6 dieną, Jurbarko  Švenčiausios Trejybės bažnyčioje atidengtas ir pašventintas koplytstulpis  žymiam  Lietuvos  Didžiosios kunigaikštystės poetui, publicistui, istorikui, karžygiui Motiejui  Strijkovskiui atminti. Idėjos autoriai ir išpildytojai – Jurbarko  Švenčiausios Trejybės klebonas, kun.  Darius  Auglys ir tautodailininkas, skulptorius  Adolfas  Teresius.

Motiejus  Strijkovskis laikomas pirmuoju  Lietuvos istoriku, išdrįsusiu parašyti tikrą, neiškraipytą ir lenkų ponams nepataikaujančią istoriją. Nors  Motiejus  Strijkovskis pats buvo lenkų kilmės, nepabijojo sviesti pirštinės jų pusėn.

Motiejus  Strijkovskis gimė 1547 metais  Lenkijoje  Bžezinoje, mirė apie 1590 metus.

 Per savo trumpą, tačiau prasmingą gyvenimą atliko itin daug reikšmingų darbų.  Jo veikalų sudarytojas ir vertėjas  Sigitas  Narbutas negali atsistebėti  Strijkovskio kruopštumu, nuoseklumu, gebėjimu kruopščiai atrinkti šaltinius ir juos kritiškai vertinti.

Motiejus  Strijkovskis visiems buvo svarbus ir reikalingas.  Tarnavo  Vitebsko įguloje, rinko medžiagą veikalams  pas  Slucko kunigaikštį  Jurgį II Olelkaitį, artimai pažinojo italų rotmistrą  Aleksandrą  Gvagninį, vėliau parašiusį pirmąją  Europos  Visuotinę  istoriją, buvo atsakinguoju lenkų pasiuntiniu sekretoriumi  Stambule.

1578  metais apsistojo  Varniuose pas  Žemaitijos vyskupą  Merkelį  Giedraitį ir 1582 metais paskiriamas klebonauti į  Jurbarką, kur jis ir baigė savo žemiškąją prasmingą kelionę. Jurbarkui ypač svarbu, kad paskatintas didiko  Mikalojaus  Radvilo  Juodojo 1582 metais pradėjo rašyti pirmąją  LDK  istoriją – “Lenkijos, Lietuvos, Žemaitijos,  Rusios kroniką”.

Jo pramintais takais vėliau žengė kiti garsūs istorikai kaip  Albertas  Vijūkas  Kojelavičius ir  Simonas  Daukantas, rėmėsi veikalais ir juos cituodavo.

Kiti reikšmingi ko kūriniai – epinė istoriografinė poema- „Apie šlovingos lietuvių, žemaičių ir rusų tautos pradžią“, poema  “Dorybės šauklys“, stipri eiliuota poema “Eilės apie pergalę prieš 30000 maskviškių“, vertinga savo turiniu ir tyrimais poema- „ Lietuvių tautos kilmė“.

Viliuosi, kad  Motiejaus  Strijkovskio palikimas, jo karo dainos bus nepamirštos ir aptariamos paskaitų, konferencijų metu, kad upių tėvo  Nemuno žemupyje įsikūręs Jurbarkas brangins savo krašto istoriją ir jai nusipelniusias asmenybes.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *